top of page
  • Urd

Uppdaterat: 25 jan.

Insändare i Ålandstidningen 09.02.2022.


Det finns kanske en orsak till att pensionerade jämställdhetsexperter ska vara just pensionerade. Tiden och forskningen har löpt ifrån dem.


Vivan Nikula har helt rätt i att det är viktigt att unga pojkar får växa upp med goda förebilder. Men sen slirar hon till skogs när hon kritiserar tanken kring att ”pojkar är pojkar” och menar att vi inte ska acceptera deras knuffar och hårda klappar. För pojkar ÄR pojkar, hur mycket genusvetarna än vill annat. Det finns ett omfattande beteendevetenskapligt stöd för det som kallas för ”rough and tumble play”, och för hur betydelsefull den sortens lek är, som innefattar knuffar, lite hårdare nypor, att brottas och så vidare, framför allt för pojkar. Det är ett viktigt sätt för pojkar att lära sig socialisera, lära sig sina egna och andras gränser, samt utveckla den så viktiga egenskapen självbehärskning. Att sitta och älta känslor kring sin egen utsatthet har, i motsats till vad Nikula hävdar, inte varit särskilt bra för tjejer. Det har gjort dem till överdrivet känsliga och lättkränkta offer. Att ta bort pojkars naturliga drift och behov av mera hårdhänt fysisk lek, som går igen hos våra släktingar primaterna och de flesta däggdjur, är inte bara idiotiskt. Att jobba mot våld i nära relationer är otroligt viktigt. Men allt arbete som färgas av genusideologins skeva människosyn tenderar att få oönskade konsekvenser. Ska ni fortsätta ha förtroendet att driva det viktiga arbetet mot våld så måste ni börja ta in andra perspektiv.


Ålands Konservativa Förening Urd


Replik på Urd:s insändare av Nina Fellman 15.02.2022

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Viktigt att inte blunda för samhällsproblem

Insändare i Ålandstidningen 23.01.2024 som är en replik på denna insändare av Barbro Sundback. Tack Barbro Sundback för dina synpunkter i frågan om vad vi inom den konservativa föreningen Urd tycker ä

Frivilligheten försvinner av att tvinga fram jämställdhet

Insändare i Ålandstidningen 22.01.2024 som är en replik på denna insändare av Nina Fellman. Vi ska göra ett försök att lugna Nina Fellman, ingen ska bort. Man kan använda ordet mångfald på olika sätt.

Ogrundade anklagelser, Fellman

Insändare i Ålandstidningen 16.01.2024 som är en replik på denna insändare. Nina Fellman är vid det här laget en rutinerad politiker och en ännu mer rutinerad, närmast ett proffs på samhällsdebatt. Än

bottom of page