top of page
  • Hans S.

Uppdaterat: 5 apr.Marionetterna av Ingrid Carlberg


En bok som behandlar desinformation ur ett historiskt perspektiv från dåtid till nutid. Den beskriver hur kommunisterna, under den ryska revolutionen 1917, var bland de första i "modern" tid att använda sig av desinformation. Kommunisterna skapade information efter principen: ”…det viktigaste var ju alltid hur saker och ting såg ut att vara, inte hur det egentligen förhöll sig."  Boken beskriver ett antal desinformationskampanjer allt från de nämnda ryska kommunisterna via nazisterna fram till och med Trump. Det finns också en lustig berättelse om en norsk kampanj som på ytan så ut att var en folkrörelse, men som var helt orkestrerad av en pr-byrå på uppdrag av norska bilimportörer.


En fundering som dök upp när jag läste boken var hur jag, som enskild individ, själv ska kunna utvärdera den information som man möter i sin vardag. Hur trovärdiga är organisationer och aktivister? Var får de sin finansiering ifrån? Hur mycket påverkar lobbyister de politiska besluten? Hur trovärdiga är organisationer som WHO? Går det att lita på våra myndigheter? Hur är det beställt med journalistiken?


När man väl börjar fundera på vilka som är avsändare av all information, så inser jag nu mer än förut, att man aldrig riktigt kan veta vilka det är som drar i marionetternas trådar. Marionetter som till exempel aktivister, företrädare för organisationer, företag, myndigheter och så vidare i all oändlighet.


De som drar i marionetternas trådar vill få marionetterna att tro att det är  de själva som styr informationsinnehållet. Och i praktiken så förvandlas då dessa marionetter till ”nyttiga idioter”. Författaren nämner också ett antal historiskt kända och betrodda personer som har fått agera ”nyttiga idioter”.


Ett bestående intryck är att Carlberg gjort en mycket gedigen källforskning, i alla fall om man baserar sig på den omfattande källförteckningen. Jag fann boken intressant både ur ett historiskt perspektiv såväl som hur desinformation skapas och sprids i vår nutid. Nackdelen får väl då sägas vara att man riskerar att drabbas av informationsfobi. Det har för undertecknad inneburit att jag numer finner mig själv tämligen frekvent nynnades på Di Levas gamla slagdänga ”Vem kan man tro på”.


Förlaget beskriver boken bland annat enligt nedanstående:


”Vi lever i en tid då trollfabriker, falska nyheter och virala folkstormar har blivit vardag. Gränsen mellan lögn och sanning blir alltmer diffus och en obskyr propagandametod har växt till ett av de stora hoten mot vår demokrati.


Under sin långa karriär som journalist och författare har Ingrid Carlberg granskat många fjärrstyrda påverkanskampanjer med oklara avsändare. I Marionetterna följer hon spåren tillbaka i historien, till mellankrigstidens Berlin och Paris och den fascinerande berättelsen om pr-geniet Willi Münzenberg. På hemligt uppdrag av Lenin och Stalin styrde han en internationell propagandakoncern och etablerade den politiska marionetteater som nu har fått en renässans.


Marionetterna är en starkt berörande historia som fångar människorna och dramatiken bakom manipulationerna. Berättelsen ställer det som händer i världen idag i blixtbelysning."

12 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page