top of page
  • Urd

Insändare i Nya Åland 21.08.2023


På lördag går evenemanget “Bland drakar och dragqueens” av stapeln i Mariehamns stadsbibliotek, och båda showerna som riktar sig till barn i åldern tre till sex år, lär ha sålt slut i ett nafs. Teaterproduktionen ska enligt arrangören syfta till att öka intresset för läsning, bekämpa mobbning, utanförskap och psykisk ohälsa.

Vi från Urd ställer oss ytterst tveksamma till på vilket sätt just homosexuella män, utklädda till vulgära nidbilder av kvinnor anses vara bäst lämpade för dessa syften.


Vi tror knappast att barn far direkt illa av att delta i en sagostund med dragqueens. Men detta slags evenemang bör ses på ur ett bredare perspektiv. Vi ser i dag hur normbrytande och ”queera” idéer riktar sig till barn i allt lägre ålder. Det handlar om att bryta med tvåkönssystemet vilket ses som föråldrat, och det budskapet ska bankas in i allt yngre barn.


Även årets Pride har på många håll riktat sig till ”hbtq-barn” som man gärna kallar dem. Detta är en beklaglig utveckling. Barn är till sin natur normöverskridande och toleranta.


Det är vansinne att kategorisera barn som h, b, t, q eller nåt annat i detta oändliga alfabet. De behöver inga homosexuella män som tänder på att klä sig i obskyra kvinnokläder för att förmedla ett kärleksbudskap till dem. Tvärtom går nog den för vissa vuxna kittlande sexuella undertonen dem helt förbi, tack och lov! Men bara vetskapen om att den finns där, gör att dessa evenemang känns högst olustiga.


Knappast hyser just de två sagoläsande farbröderna i Drakar och Dragqueens en sexuell dragning till barn, men det är nog mer ett faktum än en fördom att alla verksamheter för barn har en tendens att dra till sig pedofiler.

Det finns en växande, mycket sund rörelse bland homosexuella att starkt markera mot allt från Pride till dragqueens som riktar sin verksamhet till barn. De har begripit att detta är den värsta tänkbara utvecklingen om synen på hbtq-communityn ska hållas positiv och fördomsfri. Denna rörelse stöder vi helhjärtat.Dragscenen är en del av vuxnas tankelekar och bör så förbli.


Vi hoppas många föräldrar tänker till en extra gång innan man tar sitt barn med till Mariehamns bibliotek på lördag. Man kan öka intresset för läsning och motverka mobbning på bättre sätt.


Ålands Konservativa Förening Urd rf


Svar på insändaren:


Mariehamns stadsbibliotek ordnar många olika aktiviteter för att främja läsandet bland barn, unga och vuxna. Syftet med ”Bland drakar och dragqueens” är att inspirera till läsning och en positiv syn på mångfald.


Sagostunderna kan vara ett fantastiskt tillfälle för barn att ta del av litteraturens värld på ett kreativt och roligt sätt.

Stadsbiblioteket har erbjudit konceptet flera gånger tidigare och det har varit mycket efterfrågat. Biblioteket vill bidra till att minska mobbning och fördomar, att öka acceptansen för allas rätt att vara sig själva och motverka polarisering.


Lördagens två sagostunder är sedan länge fullbokade, med väntelista. Så den som vill bilda sig en egen uppfattning om aktiviteten får hålla sig framme nästa gång stadsbiblioteket erbjuder detta.


FREDRIKA SUNDBERG

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Viktigt att inte blunda för samhällsproblem

Insändare i Ålandstidningen 23.01.2024 som är en replik på denna insändare av Barbro Sundback. Tack Barbro Sundback för dina synpunkter i frågan om vad vi inom den konservativa föreningen Urd tycker ä

Frivilligheten försvinner av att tvinga fram jämställdhet

Insändare i Ålandstidningen 22.01.2024 som är en replik på denna insändare av Nina Fellman. Vi ska göra ett försök att lugna Nina Fellman, ingen ska bort. Man kan använda ordet mångfald på olika sätt.

Ogrundade anklagelser, Fellman

Insändare i Ålandstidningen 16.01.2024 som är en replik på denna insändare. Nina Fellman är vid det här laget en rutinerad politiker och en ännu mer rutinerad, närmast ett proffs på samhällsdebatt. Än

bottom of page