top of page
  • Förlagets presentationstextSå vann woke: den elitistiska rörelsen som hotar demokrati, tolerans och sunt förnuft av Joanna Williams 


Förlagets presentation:


I "Så vann woke" undersöker den brittiska journalisten Joanna Williams hur den ideo­logi som går under namnet woke fått ett dominerande inflytande på många samhällsområden.


På såväl skolor och universitet som myndigheter och kulturinstitutioner spelar wokevärderingar en nyckelroll. I diskussionen om ras och kön är de sedan länge ledstjärna. Även tidigare konservativa bastioner som polis och näringsliv genomsyras idag av dem. Den ökade fokuseringen på mångfaldskvoteringar, identitetspolitik och offertänkande är andra exempel på hur woke vunnit mark.


»Woke har lagt beslag på den progressiva retoriken, men i stället för att bidra till kampen mot diskriminering lägger woke grunden till nya former av diskriminering. I dag är det troligen wokeförkunnare som befaller oss att döma människor efter hudfärg, och upplyser oss om att kvinnor måste stiga åt sidan för män som identifierar sig som kvinnor.


Det finns många skäl till att utifrån idealen om demokrati, ­anti­rasism och jämlikhet göra motstånd mot wokeidéerna. Och det är bråttom att göra det om vi vill ha en genuint progressiv politik som sät­ter vanliga människor främst.


När det gäller hur man bäst bekämpar wokes inflytande lyfter jag fram det enda som förespråkarna inte kan hantera: demokratisk prövning. Om och om igen förkastas nämligen woke när människor i undersökningar, folkomröstningar eller allmänna val får säga vad de tycker.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page