top of page
  • Urd

Uppdaterat: 25 jan.

Insändare i Ålandstidningen 19.10.2021.


Denna vecka är det höstlov. Då brukar olika organisationer var duktiga på att ordna trevliga aktiviteter för våra barn. Men döm om förskräckelsen när man på sociala medier nu får läsa att Ungdomsenheten i Mariehamn, Ålands Ungdomsförbund, Folkhälsan på Åland och Mariehamns Församling tillsammans på bred front går ut med att diskriminera killar som känner sig som killar (ungefär 99,99 procent av alla killar) från ett trevligt höstlovsevent som arrangeras på Idrottsgården och Uncan i Mariehamn på höstlovsfredagen. Enligt annonsen är endast tjejer och icke-binära välkomna till detta mångsidiga och roliga heldagsarrangemang.

Detta är inte okej överhuvudtaget och rimmar ytterst dåligt med ambitionen att vara ett jämställt och jämlikt samhälle. Varför ska vi helt plötsligt ha könsseparerade höstlovsarrangemang? När blev diskriminering på basen av kön acceptabelt igen? Och hur kan man tycka att positiv särbehandling av flickor är en bra sak, när det samtidigt innebär en negativ särbehandling av helt oskyldiga ungdomar, enbart baserat på faktorer de inte själva kan påverka, nämligen kön.


Att det dessutom oftare är killar än tjejer som står för stök, bråk och skadegörelse ute på stan, gör att detta upplägg blir än mer obegripligt, ja närmast hjärtlöst.


Vi uppmanar alla föräldrar till söner att anmäla ovannämnda arrangörer till Diskrimineringsombudsmannen. Så här ska det inte få vara.


Ålands Konservativa Förening Urd, genom ordförande Anette Lehtinen.


***


Fredrika Sundberg, Kultur- och fritidschef i Mariehamn svarar:


Mariehamns stad arrangerar regelbundet riktad ungdomsverksamhet i olika former. Orsakerna kan variera – aktiviteter erbjuds exempelvis för att stärka, ge utrymme eller presentera verksamheten.


I det här fallet vill vi skapa utrymme åt dem som är underrepresenterade i ungdomsverksamheten, utrymme och plats som annars inte är en självklarhet att de får ta.Hälsa i skolan 2021 gav en tydlig signal om att tjejer behöver lyftas extra. Landskapets enkät 2018 om HBTQIA visade att dessa personer känner utsatthet och rädsla för diskriminering i vårt samhälle.


Vi är glada över samarbetet med de tre övriga arrangörerna i arbetet med att inkludera och välkomna alla ungdomar till våra verksamheter och aktiviteter.


Fredrika Sundberg


4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Viktigt att inte blunda för samhällsproblem

Insändare i Ålandstidningen 23.01.2024 som är en replik på denna insändare av Barbro Sundback. Tack Barbro Sundback för dina synpunkter i frågan om vad vi inom den konservativa föreningen Urd tycker ä

Frivilligheten försvinner av att tvinga fram jämställdhet

Insändare i Ålandstidningen 22.01.2024 som är en replik på denna insändare av Nina Fellman. Vi ska göra ett försök att lugna Nina Fellman, ingen ska bort. Man kan använda ordet mångfald på olika sätt.

Ogrundade anklagelser, Fellman

Insändare i Ålandstidningen 16.01.2024 som är en replik på denna insändare. Nina Fellman är vid det här laget en rutinerad politiker och en ännu mer rutinerad, närmast ett proffs på samhällsdebatt. Än

bottom of page